ŽUPNIJA SV. PETER arrow Kravaričeva kapela
Meni
ŽUPNIJA SV. PETER
Predstavitev
Oznanila
Zgodovina
Skupine
Verouk
Foto-galerije
SVETE GORE
Kravaričeva kapela
Šempetrani v svetu
Datoteke
Povezave
grb


Ž  U  P  N  I  J  A

SV. PETER

POD SV. GORAMI

grb1.jpg

Bistrica ob Sotli 7

3256  Bistrica ob Sotli

Tel. 03 809 40 42

Mobi: 031 278 180

E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 
Prisotni
Prisotnih $guest_array gost prijavljenih
Božja beseda
Cache Directory Unwriteable
Prijava

Ste pozabili geslo?
Registracija Ustvari nov uporabniški račun
Števec obiskovalcev
824105
Template Chooser
genesis_v1.0
Wrapper
Group Menu
kravaričeva kapela

Sample Image

Sto let Kravaričeve kapele

 V obsoteljski vasici Kunšperk sta mlada zakonca Neža in Jožef pričakovala naraščaj družine. Oba sta se tega dogodka veselila s srcem in dušo. Toda v skromni brunasti, s slamo kriti domačiji je veselje zamenjala močna skrb, kajti Neži so se pojavile zdravstvene težave. Takrat je po deželi razhajala kruta bolezen – jetika, od katere je pomrlo veliko ljudi. Ta bolezen pa je zajela tudi Nežo. Jožef in Neža sta se s svojo prošnjo za rojstvo zdravega otroka zatekla k Mariji, z zaobljubo, da postavita kapelo.

Dne 13. marca 1909 se je v Kravaričevi družini rodil zdrav otrok. Pri krstu so mu dali ime Jožef – po očetu. Neža in mož Jožef sta želela, da svojo obljubo in zahvalo Mariji čim prej izpolnita – in dala zgraditi kapelo. Marijin kip sta naročila v Avstriji. V kapeli na steni pa so naslikani tudi sv. Neža, sv. Jožef in cerkev sv. Marjete.

Minevala so leta in mladi Jožef je postal družinski mož in oče, otrokom na vasi pa Kravaričev stric. Minila je tudi druga svetovna vojna, kapela pa je ostala nepoškodovana. Po vojni je kapela z Marijo bila v spotiko občinskim gospodom. Zahtevali so, da se kapela podre ali vsaj odstrani Marijin kip. Trikrat so prišli do strica Jožefa z ukazom, da mora kapelo podreti. Odločno in brez strahu je stric vztrajal, da se kapela ne podre in da Marija ostane v njej. Ker gospodje niso imeli uspeha, so pustili strica in kapelo pri miru. Pri tej kapeli je bilo dolga leta žegnanje velikonočnih jedil.

Leta 1997 je bila kapela obnovljena – prepleskana in 8. junija jo je g. župnik Martin Panič slovesno blagoslovil. To je bil velik dan za vas Kunšperk, posebno pa za Kravaričevega strica Jožefa, takrat z 88 križi, za katerega sta starša z obljubo dala zgraditi to kapelo po njegovem rojstvu. Marija pa je po blagoslovu kapele čuvala strica Jožefa še dobre dve leti, potem pa se je pridružil v večnosti ženi Gizeli, sinu Jožetu in vsem davnim rodovom iz te zgodovinske hiše.

Kravaričeva hiša, ki je le nekaj metrov od kapele, je ena od najstarejših v vasi ali celo v okolici in je že vrsto let pod spomeniškim varstvom, kot muzej. Vso oskrbo te spominske domačije in kapele pa z ljubeznijo nosi stričeva ovdovela snaha Marica s hčerko Sandro in sinom Tonijem. (Ivan Lapuh)

 

Kot vaščan imam na Kravaričevo domačijo in kapelo lepe spomine. Prav v tej hiši pa je zagledala luč sveta tudi moja tašča. Pred leti sem izdelal vizitko Kravaričeva domačija s kapelo – in na hrbtni strani zapisal:

 

Ko boš popotnik mimo šel,

ozri se v kapelo;

iz nje pozdravlja Mati te:

želi ti pot veselo.

 

A za trenutek si oglej,

to hišco – domačijo;

kjer še rodovi davnih dni

v spominih tu živijo.

 
Tončijevi aforizmi

 

 

 

 

 

 

 

 

1.10.2015

Vsako otroštvo ni otročje lahko.

Otroci so tako močni, da še starše otročje delajo.

Tudi mnogo življenja za otroke je otročjega življenja.

Bolj ko so otroci razposajeni, prej bodo s čim razsajali.

 

 

8.1.2015

Revščina ni v tem, česar nimamo, ampak v tem, česar nismo sposobni ustvariti.

Bistvo revščine je, da je njena lakota zaostala.

Marsikateri revščini manjka več reda kot denarja.

Lažje je podvojevati revščino, kakor razpolavljati bogastvo.